• Online digitaal prikbord: Padlet

Disclaimer

Vanwege de huidige omstandigheden heeft de HvA besloten om Padlet tijdelijk aan te schaffen. Daarom kunnen we gedurende studiejaar 2020-2021 zonder beperkingen gebruikmaken van Padlet. Het zit dus in de DLO*.

Padlet in de huidige vorm (onbeperkt aantal borden, inloggen met HvA-account) is beschikbaar tot het einde van dit studiejaar. Tijdens het voorjaar 2021 zal gekeken worden wat er met Padlet gaat gebeuren.

*Digitale Leeromgeving: Brightspace plus onderwijsapplicaties in de schil zoals FeedbackFruits, Padlet, Urkund etc.

uitleg

 • Padlet als tool laat zich het best vergelijken met een online prikbord. Als docent zet je een prikbord klaar. Studenten kunnen dan de input via hun telefoon/tablet/laptop als digitale post-its op het prikbord ‘plakken’. Deze digitale post-it kan van alles zijn: foto, bestand, voicerecording, tekeningen, etcetera. Iedereen kan op het grote scherm of via een eigen device meekijken naar wat de opbrengst is van de hele klas.

  Om gebruik te maken van een Padlet, ga je naar hva.padlet.org en log je via Microsoft in met je HvA-account. Zodra je bent ingelogd, kom je op jouw persoonlijke pagina terecht. Hier kun je de Padlets vinden die je eerder hebt gemaakt, die met jou zijn gedeeld of waaraan je deelneemt/hebt genomen.

  Om een nieuwe Padlet te maken, klik je op ‘maak een Padlet’. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende templates (zie hiernaast) die vervolgens weer naar eigen smaak aan te passen zijn. Als je tijdens het college bijvoorbeeld input van verschillende groepen wilt verzamelen op meerdere casussen, is het template ‘Kolom’ geschikt. Hiermee kun je de input verdelen over verschillende kolommen, voor iedere casus één kolom.

 • Schermafbeelding Padlet

 • Schermafbeelding Padlet

 • Nadat je je keuze voor een template hebt gemaakt, kom je direct bij je nieuwe Padlet terecht. Aan de rechterkant van het scherm kun je direct de lay-out naar eigen voorkeur aanpassen . Geef je Padlet een herkenbare titel en ondertitel, wijzig eventueel de achtergrond, het lettertype en de kleur van de berichten en zo nodig nog enkele instellingen, bijvoorbeeld of men mag reageren op bijdragen of bijdragen mag beoordelen. Klik vervolgens op ‘Volgende’ en bewerk direct de privacy-instellingen door bovenin op ‘Delen’ te klikken.

  Let op: Het ‘Organisatiebreed’ delen betekent dat iedereen van de HvA jouw Padlet ziet in het overzicht van ‘gedeelde’ Padlets. Wees je hier bewust van!

  Klik op ‘Privacy wijzigen’. De privacy-instelling ‘Geheim’ is aan te raden (zie afbeelding), zodat alleen mensen met een link of de QR-code toegang hebben tot de Padlet. Kies ‘Wachtwoord’ als je een extra beveiliging wilt toevoegen. Onder het kopje ‘Delen’ vind je de link en QR-code vinden (zie hiernaast). Als je de resultaten na afloop van een (online) college wilt delen met je studenten, kun je hier ook verschillende opties kiezen om de Padlet te exporteren.

Instructievideo

toepassing

Padlet kun je op verschillende manieren en momenten inzetten (zowel voor, tijdens als na het college kan het van toegevoegde waarde zijn).

 • Voorafgaand aan het college kun je vragen die studenten met betrekking tot verschillenden onderwerpen hebben, verzamelen op een Padlet.
 • Tijdens je synchrone les kan een Padlet ook goed van pas komen bij een werkvorm als ‘de carrousel’. In iedere hoek van het lokaal (of op een PowerPoint) hangt een prikkelende stelling. In groepjes bedenken studenten voor- en tegenargumenten welke ze invoeren op de Padlet. Na een aantal minuten draaien de groepjes door en vullen ze de input van de andere groepjes aan, totdat alle groepjes langs alle stellingen zijn geweest. De opbrengst wordt verzameld op de Padlet zodat iedereen kan meekijken.
 • Je kunt ook je studenten vragen zelf een padlet aan te maken en te delen.

Zo zijn er nog legio opties om een Padlet in te zetten in het onderwijs.

F.A.Q.

Hoe kom ik bij de Padlet omgeving van de HvA?
Ga naar hva.padlet.org en log in via Microsoft (= je HvA-account)
Let op! Als je probeert in te loggen op hva.padlet.com zal dat niet werken

Heb ik een account nodig om Padlet te gebruiken?
Iedere medewerker en student van de HvA kan gebruik maken van de hva.padlet.org omgeving. Je kan inloggen met je HvA-account (via Microsoft).

Hoe deel ik mijn Padlet met medestudenten of docenten?
Er zijn vier verschillende manieren om de Padlet te delen. Het is belangrijk dat je je realiseert wat de privacy instellingen inhouden bij de verschillende opties. Zo voorkom je dat personen onterecht toegang krijgen tot de Padlet.

 1. Privé: Dit betekent dat anderen de Padlet niet kunnen openen of aanpassen, tenzij je ze (individueel) uitnodigt voor de Padlet (via ‘LEDEN TOEVOEGEN’).
  Let op! Om een gebruiker uit te kunnen nodigen voor de Padlet moet deze wel minstens 1 keer zijn ingelogd op padlet.org.
 2. Wachtwoord: Je kan een link + wachtwoord delen met personen die je toegang wil geven tot de Padlet. Zij hebben hier geen HvA account nodig.
  Let op! Kan uitlekken – geen privacygevoelige gegevens delen.
 3. Geheim: met deze optie kan iedereen die over de link naar de Padlet beschikt toegang krijgen (de gebruiker hoeft niet in te loggen).
  Let op! Kan ook uitlekken
 4. Organisatiebreed: Bij deze instelling wordt de Padlet gedeeld met de hele HvA en wordt zichtbaar op ieders Dashboard. We raden deze optie af.

Kan ik mijn Padlet ergens opslaan?
Padlet is vooralsnog een tijdelijke tool die de HvA aanbiedt (tot zomer 2021). In het voorjaar zal hier op HvA-centraal niveau een uitspraak over worden gedaan. Houd er dus rekening mee dat de Padlets die je nu aanmaakt niet automatisch voor langere tijd bewaard blijven. Om ze op te slaan kan je de Padlet wel/ook exporteren:

 1. Open de Padlet en klik op de 3 puntjes rechtsboven
 2. Kies voor ‘EXPORTEREN’
 3. Maak een keuze voor het soort export (afbeelding, PDF, CSV, etc.)

Het bestand kan gedownload worden.

Kan ik Padlet gebruiken binnen Brightspace?
Je kunt een Padlet niet maken vanuit Brightspace. Wel kan je op hva.padlet.org een Padlet maken en deze dan delen (via een link of ‘embedden’ binnen een topic) binnen je eigen course.

Kan ik Padlet gebruiken binnen MS Teams?
Zeker! Je maakt eerst via hva.padlet.org een Padlet en deelt deze dan ofwel via schermdelen, linkje in de chat en/of als speciaal tabblad. Als je met een student/groepje studenten een Teams chat hebt, zie je bovenaan je scherm de tabbladen Chat, Bestanden, etc. maar ook een + teken. Klik daar op en kies dan voor website. Hier plak je de link van je Padlet.

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijslab faculteit Maatschappij en Recht 2024