• Flitscollege opnemen in de studio – voorbereiding en tips

Voorbereiding presentatie

Een studio-opname heeft een andere dynamiek dan een normaal college en vereist dan ook een andere voorbereiding. Bij een studio-opname is het belangrijk dat de informatie compact wordt aangeboden. Herhalen van de stof in andere woorden is vaak overbodig en soms ook hinderlijk. Studenten die de stof te snel vinden gaan, kunnen de opname immers stoppen en terugkijken.

Een paar tips bij de voorbereiding:

  • Zorg ervoor dat je heel goed weet wat je wilt vertellen en hoe.
  • Oefen thuis minstens een keer hardop (evt. voor de spiegel)
  • Gebruik een timer bij je voorbereiding of neem jezelf op je voice-recorder op je mobiel op.
  • Bedenk hoe je het webcollege begint en eindigt (“Welkom bij dit webcollege over …., mijn naam is …” of een andere variant).

 

Let op: In de studio werken we in principe niet met auto-cue omdat dit training vereist. Je kan wel cue-cards/aantekeningen bij de hand houden als geheugensteuntje, maar het is niet de bedoeling dat je een uitgeschreven tekst gaat voorlezen. Dat maakt de opname statisch en minder aantrekkelijk.
 
 
Herbruikbaarheid

Webcollege zijn vaak meerdere jaren beschikbaar en soms ook voor meerdere doelgroepen geschikt. Hou daarom in de voorbereiding rekening met herbruikbaarheid.

Tips:

  • Probeer je presentatie op te delen in kleine modulaire onderwerpen. Die zijn eenvoudiger te hergroeperen als er iets in het programma verandert. Ze zijn ook eenvoudiger remediërend te gebruiken.
  • Noem geen specifieke data in je presentatie als het niet essentieel is.
  • Refereer liever niet aan “zoals jullie vorige week zagen”, “zoals de minister vorige maand in de Tweede Kamer verklaarde” etc.
  • Begin je presentatie van een klein onderwerp niet met een uitgebreide reflectie op het onderwijsprogramma en in welke week het onderwerp gepositioneerd is. Bij een wijziging, is de opname niet meer bruikbaar. Wil je de samenhang van de onderwerpen binnen het programma duidelijk maken, doe dat dan tekstueel op mijnHvA/Brightspace óf besteed er een apart webcollege aan.

 

Powerpoint

  • Let op bronvermelding bij afbeeldingen
  • Gebruik geen animaties (bewegende of invliegende teksten) in je presentatie. Bij een webcollege worden de slides afbeeldingen en bij animatie worden er heel veel afbeeldingen gegenereerd. Die moeten later handmatig worden verwijderd.
  • Gebruik bij opsommingen of stapsgewijze opbouw van de tekst voor elke stap een nieuwe slide.
  • Om extra aandacht op bepaalde woorden/begrippen te vestigen, kan je zgn singaalkleuren in je tekst gebruiken. Je laat het woord ‘oplichten’ door een extra slide toe te voegen waarin het woord bijvoorbeeld in het rood wordt weergegeven. Singaalkleuren zorgen ervoor dat een tekst beter ‘scanbaar’ wordt en zorgen ervoor dat een begrip beter beklijft.
  • Gebruik geen linkjes in je Powerpoint. Omdat de slides afbeeldingen worden, zijn linkjes niet aanklikbaar. Als je aanklikbare linkjes wil gebruiken, lever die dan apart aan. Ze kunnen in de webcollege-afspeelomgeving worden opgenomen.
  • Neem de Powerpoint op USB stick mee (er is een computer aanwezig), en neem eventuele aantekeningen uitgeprint mee.

 

In de studio/tijdens de opname

Je kan staan of zitten bij de opname (eigen keus). Verder is het als een normaal college: je zapt door de powerpointslides heen en je vertelt je verhaal. De powerpoint wordt geprojecteerd op het scherm dat tussen jou en de camera in staat). In principe doe je één ’take’. Kleine versprekingen kan je tijdens je verhaal gewoon herstellen zoals je dat tijdens een live verhaal ook zou doen. Raak je de draad van het verhaal kwijt of maak je een verwarrende verspreking dan kan je altijd een ’time-out’ geven aan de cameraman en vervolgens kan je bij de slide waar het mis ging overnieuw beginnen.

Je hoeft niet de hele tijd strak in de camera te kijken – als je richting camera kijkt is het prima – maar kijk wel regelmatig in de camera. Soms heb je je aantekeningen erbij nodig, dat is geen probleem. Kijk gerust even op je papieren. Ook is het geen probleem om even over je woorden na te denken en een stilte te laten vallen (als die echt te lang wordt, kan de cameraman die eruit halen). Neem je tijd!  Het is beter een pauze te laten vallen, dan de stilte ‘vol te praten’ met minder relevante informatie.

Let op je kleding in de studio: streepjes of balletjes kunnen gaan dansen op het scherm.

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© Onderwijslab faculteit Maatschappij en Recht 2024