Je kunt een weblog, of kortweg ‘blog’, zien als een soort digitaal dagboek in de vorm van een website, waarin je als gebruiker rapporteert over wat je hebt gedaan, gehoord, gezien, geleerd, ervaren etc. Het kan dus als een persoonlijk dagboek fungeren, maar kan ook een manier zijn om kennis met anderen te delen.
Gebruikers kunnen op een blog op een snelle manier berichten plaatsen, zogenaamde posts, en deze archiveren. De content van de berichten kan verschillend zijn: tekst, afbeeldingen, video en audio.
De berichten die je op een blog plaatst, verschijnen in (omgekeerd) chronologische volgorde. Blogs bieden bezoekers de mogelijkheid om commentaar te leveren en te discussiëren en moedigen bezoekers aan om in gesprek te gaan met elkaar.
De website 21edingen.nl omschrijft de volgende kenmerken voor een blog:
Blogs kunnen op verschillende manieren worden ingezet. De websites Digitale didactiek, Web 2.0 Eduapp en 21eDingen geven een aantal voorbeelden van de inzet van blogs binnen het onderwijs:
Het gebruik van blogs kan leiden tot een zogenaamde ‘community’ en kan daarmee een belangrijke rol vervullen in het onderwijs. Een ‘community’ kan op z’n simpelst omschreven worden als een groep mensen met een gezamenlijk doel, belang of interesse.
Er zijn diverse voor- en nadelen aan blogs in het onderwijs, zoals:
In het artikel Why Teachers and Students Should Blog (Hanna Shekhter, Edudemic, 30 mei 2015) worden nog enkele voordelen en tips genoemd van blogs in het onderwijs. Bloggen op video wordt vloggen genoemd en wordt steeds meer ingezet in het onderwijs.
Er zijn diverse tools beschikbaar om een blog te beginnen:
Uitgebreidere informatie over blogs vind je verder in het artikel ‘Social software in het onderwijs’ van Pierre Gorissen (bekend van de ICT en Onderwijs BLOG). In het artikel Sociale tools – Blog’s: Faculteit der Geneeskunde, AMC-UvA van Starfish vind je meer informatie en bronnen.
Bron
Vorenstaande informatie is deels afkomstig van Starfish, is verder aangepast en herschreven. Met dank aan de oorspronkelijke auteurs. (Creative Commons 3.0 BY SA)
Je hebt nog geen lijsten, maak er eerst een aan.