Hoorcolleges zijn ideaal om kennis te delen met grote groepen studenten. Traditioneel zend je in hoorcolleges als docent jouw kennis richting je studenten die vervolgens al die kennis ontvangen. Daardoor bestaat het risico dat niet iedereen alle nieuwe kennis helemaal opneemt – vaak gaat er veel verloren op de langere termijn. Je kunt je hoorcolleges echter ook zo inrichten dat ze vooral gericht zijn op je studenten, bijvoorbeeld door technologische toepassingen te verwerken en/of verschillende werkvormen te combineren.
HvA Beeldbank (FT)
Een goed begin is het halve werk. Door de voorkennis van je studenten te activeren betrek je ze gelijk bij de inhoud van je college en ze weten waarover het college zal gaan. We noemen een aantal voorbeelden:
Nu je studenten bij je college betrokken zijn, is het zaak om hun aandacht vast te houden. Ook dat kan weer op diverse manieren:
Harvard professor Eric Mazur staat bekend als de grondlegger van peer instruction, een werkvorm waarmee docenten interactief hoorcollege geven. Het idee hierachter is dat informatie niet alleen overgebracht wordt (information transfer) maar bovenal eigen gemaakt moet worden (assimilation of information).
Mazurs ideeën zijn dan ook heel geschikt om je classroom te flippen: de transfer is ter voorbereiding op de assimilation in het klaslokaal. Die assimilation bereikt Mazur als volgt bij zijn studenten:
De studenten hebben niet passief de kennis tot zich genomen maar zijn actief aan de slag gegaan met de theorie in een andere context, onder andere door hun medestudenten hun antwoord uit te leggen. Of, zoals Mazur zegt:
Ter afsluiting van je hoorcollege vat je nog eens samen wat jullie samen hebben besproken en geleerd. Hierin kun je weer je studenten actief aan het woord laten:
Deze manier van hoorcolleges geven vraagt enige flexibiliteit – misschien kom je onverwachte vragen of situaties tegen. Je kunt eventueel vooraf flitscolleges aanbieden waarop je in je hoorcollege verder ingaat.
Dat geldt ook voor passieve studenten: het kost even wat tijd om iedereen mee te krijgen. Zorg ervoor dat niet telkens dezelfde enthousiastelingen meedoen maar vraag juist ook de stille studenten om hun mening. Een digitale tool kan daarbij een oplossing bieden.
Bron (bewerkt): Hoorcolleges met activerende elementen, BV Databank, 20 mei 2015 en Confessions of a converted lecturer, Eric Mazur Group, 23 november 2015.
Docent Arjan Poolman Simons maakt zijn hoorcolleges voor zijn studenten én voor zichzelf leuker door interactiviteit voorop te stellen. Dat doet hij door prikkelende video’s te tonen en vragen te stellen die studenten via hun mobiel kunnen beantwoorden. Lees hier meer…
Onderwijslab FT
Docent Hans Philips activeerde zijn studenten door ze een reader van hun hoorcolleges te laten schrijven, en daar een puntensysteem aan te verbinden. De reader konden ze uiteindelijk weer inzetten als leerstof voor hun tentamen. Lees meer op de O-lab site van de Faculteit Techniek…
Je hebt nog geen lijsten, maak er eerst een aan.